top of page

AIESEC: meer dan een buitenlandse ervaring

AIESEC werd in 1948 opgericht door studenten uit zeven verschillende landen die in België samenkwamen om een nieuw soort internationale samenwerking tot stand te brengen. Het doel was om jongeren van over heel de wereld samen te brengen om zo de vrede te bevorderen en discriminatie tegen te gaan. Ze zouden dit doen door middel van stageplaatsen en uitwisselingsprogramma’s.

Dat kernconcept is al meer dan veertig jaar in stand gebleven, waardoor ze ondertussen aanwezig zijn in meer dan honderdtwintig landen, waaronder België. Ook AIESEC in UAntwerpen biedt studenten de mogelijkheid om een buitenlandse ervaring op te doen. Jongeren tot dertig jaar oud kunnen een vrijwilligersproject of professionele stage doen in een van de landen waar AIESEC actief is.

Het doel van deze uitwisseling is om enerzijds een lokale impact te hebben in het land waar je het project doet en anderzijds om je leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen. Elk vrijwilligersproject staat in het licht van een van de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Op die manier draagt AIESEC haar steentje bij tot het realiseren van de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling.


Maar leiderschapskwaliteiten, was ist das? Concreet gaat het over het verbeteren van je communicatieve vaardigheden, leren oplossingsgericht te denken, een “wereldburger” te zijn en je zelfbewustzijn te vergroten. Jongeren kunnen dit bereiken door ofwel een buitenlandse ervaring op te doen, ofwel door zelf lid te worden van AIESEC.


Toen de coronapandemie zijn vat op Europa begon te krijgen en landen hun grenzen begonnen te sluiten, waren er nog drie jongeren in Oeganda, Turkije en Bulgarije. AIESEC moest snel ingrijpen om deze repatriëring in goede banen te leiden voordat alle grenzen gesloten werden. Door goed contact te houden, slaagden ze erin iedereen veilig terug thuis te krijgen. Dit is ook een onderdeel van hoe AIESEC leiderschap ontwikkelt bij jongeren in Antwerpen, door in onzekere tijden een moeilijk besluit te nemen over het welzijn van de jongeren die AIESEC op een internationaal avontuur heeft gestuurd.

Wie er allemaal lid is van AIESEC en wat ze allemaal doen, zie je in het volgende filmpje:

De leden van AIESEC in UAntwerpen vervullen erg uiteenlopende taken: van online marketing tot business meetings tot human resources management. Daarbuiten zijn ze, net als de andere studentenclubs, aanwezig op Kerst op UA, Calamartes en Students on Stage, én organiseren ze ieder semester een heuse champagnecantus. Twee keer per semester organiseren ze een info-avond om de Antwerpse jeugd kennis te laten maken met hun projecten. Doorheen het jaar zie je ze ook op verschillende beurzen (Talent Forum, KdG Let’s Go Expo, Jobbeurs Socio Economica & PSW…).

Kortom: ze zijn heel internationaal gericht, maar zoals het clublied het beschrijft:

Wij zijn AIESEC, wij zijn AIESEC

Onze kleuren zijn wit en blauw

Wij zijn internationaal

Maar het is ’t Stad waar ik van hou!


Je kan AIESEC volgen via Instagram, Facebook en hun website.

 


Dit artikel werd geschreven voor vanuituwkot.be, een online platform gecreëerd in coronatijden in opdracht van Universiteit Antwerpen.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page