Sinds de uitbraak van het coronavirus en de maatregelen die hiermee gepaard gaan, is ons leven drastisch veranderd. Constant samen zijn met je gezin, werken van thuis, afstand houden in supermarkten, etc. Wat niet veranderd werd, is het advies omtrent fysieke activiteit.
Meer dan ooit worden we aangemoedigd om te blijven bewegen. Uiteraard is dit niet vanzelfsprekend wanneer alle sportcomplexen gesloten zijn. Onderzoek aan de Universiteit Antwerpen probeert in te schatten wat het effect van de coronacrisis is op alle vormen van fysieke activiteit en beweging.
Geadviseerd wordt om iedere dag licht intensief te bewegen, regelmatig matig intensief en wekelijks hoog intensief. Matige en hoog intensieve bewegingen zoals fietsen, hardlopen of spitten in de tuin doen we best ter bevordering van onze fysieke gezondheid. Licht intensieve bewegingen, zoals een rustige wandeling, komen dan weer eerder onze mentale gezondheid ten goede.
Bewegen gaat niet vanzelf
Uit onderzoek blijkt dat het niet zo simpel is om mensen te laten bewegen. “Het helpt daarom om een duwtje in de goede richting te krijgen”, vertelt doctoranda Michelle Symons, één van de drijvende krachten achter het onderzoek. “Verschillende applicaties en activity trackers kunnen daarbij helpen. Zij kunnen je een herinnering sturen of je laten zien hoe goed je bezig bent. Dit kan motiverend werken.” De onderzoekers merken dat het gebruik van deze technologieën tijdens de pandemie is toegenomen, maar dat er ook andere, vaak meer creatieve, manieren worden gebruikt om te blijven bewegen. “Zo richten trainers vaak online lessen in of worden er filmpjes gezocht via sociale media.” Als communicatiewetenschapper is het interessant om te weten welke technologieën en platformen de voorkeur genieten. De onderzoekers willen ook weten of mensen die één van deze technologieën gebruiken, effectief meer bewegen dan mensen die dit niet doen.
Laat ons weten hoe jij beweegt
Het vinden van respondenten gaat helaas niet vanzelf. Michelle merkt ook dat er een soort ‘vragenlijstmoeheid’ is ontstaan door de vele coronastudies. In het begin kwamen dat soort studies vaker voor, deze lijkt een beetje laat te komen. Of niet? “Het is vaak zo dat meer bewegen maar een korte periode wordt volgehouden. Nu de lockdown toch al zo’n tien weken bezig is, kunnen mensen duidelijker aangeven of dit hun activiteitsniveau werkelijk heeft veranderd of niet. Daarom sturen we de vragenlijst nu pas uit.” Maar zonder respondenten geen onderzoek, en daarvoor hebben ze jouw hulp nodig. Laat hen dus zeker weten wat bewegen tijdens corona voor jou betekent!
Je vindt de vragenlijst hier.
Dit artikel werd geschreven voor vanuituwkot.be, een online platform gecreëerd in coronatijden in opdracht van Universiteit Antwerpen.
Ben jij ook creatief bezig in quarantaine? Laat het ons weten!
Comments