De livestream vanuit de zoo bewees ons de volgende dingen:
- Jullie zeggen niet nee tegen wat ontspanning tijdens het blokken;
- Pinguïns zijn schattig;
- Pinguïns zijn schattig (dat mag er twee keer in hè?);
- Jullie hadden nog heel wat vragen over deze beestjes die we niet beantwoord hebben.
Geen nood! Verzorgster Heidi beantwoordt enkele vragen die de uitzending niet gehaald hebben.
Zijn de pinguïns verdrietig omdat er geen bezoek meer is? (Leen)
Heidi: "Pinguïns zijn dieren die vooral met elkaar bezig zijn, dus zij hebben geen last van de afwezigheid van het bezoek. Bovendien zijn zij niet helemaal alleen: wij zijn er, en in de tuin lopen er nog collega's rond.
Er zijn andere dieren die het wel moeilijker hebben. Bij de chimpansees bijvoorbeeld is er een chimpansee die vroeger nog bij mensen gewoond heeft. Die dronk zelfs thee en ging naar het toilet zoals wij mensen! Zo'n dieren moeten we dan leren om opnieuw 'dier' te zijn. Maar voor hen is het ook moeilijker dat er geen mensen zijn. Bovendien zijn mensapen sowieso meer bezoekgericht. Wij zitten ook graag op een terrasje te kijken naar de mensen die passeren ... Onze apen moeten dit soort passage nu missen. De verzorgers doen er alles aan om hen zo goed mogelijk bezig te houden."
Bijten pinguïns in je handen? (Ilse)
Heidi: "Pinguïns kunnen in je vinger proberen te bijten om op die manier hun territorium af te bakenen. Ze hebben een bek waar bovenaan een soort haakje zit en onderaan een uitsparing. Dat helpt bij het pakken van gladde visjes, maar ook wanneer er een dier of mens op hun territorium komt: als hun bekje toeklapt en je vinger zit ertussen, doet dat geen deugd! Bovendien kan je ook maar best uit de buurt blijven wanneer ze met hun vleugels klapperen. Die vleugels zijn puur bot en veren en zijn dus letterlijk beenhard. Je kan er lelijke blauwe plekken aan overhouden. Conclusie: kom niet in het territorium van een pinguïn!"
Kunnen pinguïns ademen onder water? (Bram)
Heidi: "Pinguïns kunnen niet ademen onder water. Soms zie je ze in en uit het water schieten terwijl ze vissen opjagen, net zoals dolfijnen. Dat doen ze om energie te besparen. Ze kunnen wel enkele minuten onder water blijven, maar dat vraagt veel energie. Tijdens het jagen komen ze dus regelmatig naar adem happen."
Hoe slapen pinguïns? (Jelle)
Heidi: "Dat hangt van de soort af. De zwartvoetpinguïns uit de livestream slapen in hun nestje, op hun buik. Maar keizerspinguïns steken hun snavel onder hun vleugel als ze slapen."
Hebben de pinguïns het niet warm nu? (Elize en Thibau)
Heidi: "Zwartvoetpinguïns zijn Afrikaanse pinguïns. Zij zijn het warme weer dus zeker gewoon. Maar je mag een keizerspinguïn bijvoorbeeld naar Afrika verhuizen, want dan zou hij sterven. Keizerspinguïns hebben koude nodig. Daarom wonen ze bij ons in de zoo in Vriesland, waar ze gefilterde lucht krijgen. Dat moet omdat ze heel gevoelig zijn aan schimmels."
Hebben pinguïns knieën? (Ilias)
Heidi: "Zeker hebben ze dat! Maar ze zitten verstopt in hun lijf. Wat je kan zien, is eigenlijk hun enkelgewrichtje. De knieën zitten hoger."
Dit artikel werd geschreven voor vanuituwkot.be, een online platform gecreëerd in coronatijden in opdracht van Universiteit Antwerpen.
Ben jij ook creatief bezig in quarantaine? Laat het ons weten!
Comments