Wat een mooie vrijdag was 8 mei 2020! De zon scheen, de vogeltjes kwetterden en wij kozen voor een dagje uit ... naar de zoo! Via de livestream konden jullie met z'n allen mee. En jullie waren met zoveel ... De pinguïns (en wijzelf) waren onder de indruk van jullie enthousiasme en jullie lieve woorden.
Ilias El Kostit was onze presentator van dienst. "Ik mis de bib", steekt hij van wal. "Het is moeilijk om nu schoolwerk te doen zonder bibliotheek. Na enkele weken rotten op kot is het geweldig om naar de zoo te kunnen, al is het maar eventjes. Ik heb sowieso iets met dieren. Mijn grootste wens is een eigen tv-programma met beestjes. Of een pinguïn hebben als huisdier. Ik kan voor beide dromen nu dus al even oefenen! De zoo is ook zo mooi in deze periode van het jaar. Ik denk echt dat we veel mensen blij hebben gemaakt vandaag."
Heel veel tijd om andere dieren te bekijken, was er niet. Maar Ilias wist toch even te ontsnappen om babygorilla Thandie te bewonderen. "Apen zijn mijn lievelingsdieren. Het zijn zo'n intelligente wezens. Zo'n baby-aapje, daar word ik helemaal week van."
School is Cool-zanger en oud-student van UAntwerpen Johannes Genard is een trouwe bezoeker van de zoo. Hij wilde heel graag iets doen voor de dieren en hun verzorgers en bracht daarom verschillende nummers, met als hoogtepunt een last-minute ingestudeerde versie van The Circle of Life. De verzorgers namen voor de gelegenheid een korte pauze van hun dringende taken.
We maakten in de livestream ook kennis met pinguïnverzorgster Heidi. Heidi werkt al 35 jaar in de zoo. Ze is gestart in het vogelverblijf, maar vroeg na tien jaar haar overplaatsing aan naar haar favoriete gevederde vriendjes: de pinguïns. "Toen ze mij vroegen om voor UAntwerpen een verzorgersbabbel te doen, heb ik niet getwijfeld. Mijn zoon studeert aan UAntwerpen. Zou hij gekeken hebben?
Deze crisis heeft ons allemaal in het hart geraakt. Ik heb zelf ook twee weken thuis gezeten. Het is daarom nu dubbel zo fijn om weer terug bij de dieren te mogen staan. Wij missen onze bezoekers heel erg, en zij hebben hier ook al veel gemist. Pasen is normaal gezien de start van ons hoogseizoen. Dan komen er veel kinderen, hun ouders en anderen genieten van ons prachtige park. Maar nu was het ineens al Pasen ... en bleven de paden leeg. Dat brak mijn hart. Ik hoop echt dat we dit te boven gaan komen."
Voor de zoo en haar medewerkers zijn dit hele bizarre tijden. De verzorgers werken in een veel kleinere bezetting om met zo weinig mogelijk mensen in contact te komen. Niet alleen zijn er bovendien geen bezoekers, ook de inkomsten blijven uit. Want hoewel de zoo wel subsidies krijgt, zijn deze vooral bedoeld voor het onderhoud van de historische gebouwen en niet voor de dieren zelf. De zoo en de dieren hebben dus ook onze hulp nodig.
"Je kan de zoo op verschillende manieren steunen", vertelt Katrien Goossens van KMDA. "Je kan peter of meter worden van een van onze dieren, een gift doen of simpelweg een abonnement aanschaffen of je huidige abonnement verlengen. Dat zou voor ons een heel groot verschil maken. En het kan allemaal gemakkelijk online." Studenten van UAntwerpen hebben bovendien al een abonnement voor maar € 50 per jaar!
Als we weer naar de zoo mogen (omdat we ons een abonnement hebben aangeschaft natuurlijk), stelt Heidi voor dat we Urban eens bezoeken. "Deze kleine keizerspinguïn is nog maar 7 maanden oud, maar weegt al 15 kilo! Dat is tien keer meer dan de gemiddelde flamingo. Je kan dus wel van een fors vetlaagje spreken. Urban is momenteel nog een groot pluizig bolletje, maar zal binnenkort échte veren krijgen." Hopelijk mogen we snel Urbans metamorfose gaan bewonderen in Vriesland. En als we daar dan toch zijn, kunnen we misschien wel getuige zijn van iets moois. Eind juni worden er immers nieuwe keizerspinguïneieren verwacht. Zal Urban eind dit jaar nog grote broer worden?
Als student kan je nog zoveel meer doen in de zoo dan enkel dieren bezoeken. "We zien hier vaak studenten tussen de middag hun boterhammen opeten, of de dieren schetsen, of gewoon even binnen springen tussen de lessen door. Ik zal blij zijn om hen weer bezig te kunnen zien," aldus Heidi.
"We hebben zoveel mooie verhalen te vertellen," sluit Katrien af. "Ik hoop dat we met deze livestream getoond hebben dat we hier niet alleen interessante dieren hebben, maar ook een hele mooie tuin en bevlogen verzorgers en echte kunstenaars als hoveniers. Dat zij hier vandaag in de bloemetjes gezet worden, is dubbel en dik verdiend."
Dit artikel werd geschreven voor vanuituwkot.be, een online platform gecreëerd in coronatijden in opdracht van Universiteit Antwerpen.
Ben jij ook creatief bezig in quarantaine? Laat het ons weten!
Comments