top of page

Hack de crisis!

Nick Davids, Esther Noëth, Ellen Vanderlooven (studenten productontwikkeling) en Janne Roels, Marie Van den Bergh en Fabio Morales (oud-studenten productontwikkeling)

Alexis Jacoby (professor productontwikkeling)


Prof. Jacoby: "Hackathons hypen. Hoe dat komt, lijkt me duidelijk. Hackathons zorgen ervoor dat je samenwerkt in multidisciplinaire teams om oplossingen te zoeken voor situaties die zich voordoen. Dat is iets wat tot de verbeelding spreekt. Onze studenten zijn bovendien creatievelingen. Het verbaast me dus niet dat ze deelnamen aan een hackathon rond problemen die COVID-19 veroorzaakt. Maar trots zijn we zeker!"

Marie: "Wij deden mee aan Hack the crisis Belgium, een virtuele hackathon. Normaal gezien krijg je bij een hackathon een probleem, waarvoor je een idee moet uitwerken en dat idee dan moet pitchen. Dat idee werk je uit in team. Je zet je bijvoorbeeld in een turnzaal of zo. Door te brainstormen kom je dan samen tot een idee."


Nick: "Bij gebrek aan turnzaal hebben we dan maar Zoom gebruikt om dat te kunnen doen."


Ellen: "De organisatie had verschillende platformen voorzien om te kunnen samenwerken. Normaal gezien gebruik je bij een hackathon veel post-its, maar dat was nu ook niet vanzelfsprekend. Dus gebruikten we Slack en hadden we een online whiteboard om de post-its te vervangen.

Ideeën bedenken gaat toch wel gemakkelijker offline dan online. Het scherm kan echt een barrière zijn. Gelukkig pas je je daar ook snel aan aan."


Janne: "Die verschillende platformen waren soms ook wel meer een vloek dan een zegen. Dan zit je daar en denk je 'hoe werkt dit allemaal?!' en zit je wat te knoeien."


Ellen: "Je stopt ook niet tot de pitch af is. Het zijn late avonden geweest! Maar de prijzen zijn dan ook de moeite. Je kan geld winnen, consultancy op maat, de lancering van je bedrijf ... Ik heb zelfs eens aan een hackathon meegedaan waarmee je een elektrische step kon winnen."


Nick: "Een grote meerwaarde aan deze hackathon was natuurlijk dat het zo actueel was. We moeten corona samen tackelen. De samenhorigheid van de teams was dan ook groot."


Marie: "Ik voelde me echt nuttig."


Esther: "Het is gek om te zien hoe snel je gaat geloven in je eigen idee. Dan denk je: dit zou echt een super oplossing kunnen zijn voor het probleem dat we benaderd hebben! Misschien wordt dit wel opgepikt en écht toegepast ... Maar later beseffen we dan wel dat het effectief realiseren van een goed idee pas echt de uitdaging is en dat ons jeugdig enthousiasme op dat vlak vaak groter is dan het realisme. Daar konden de professionals die ons ondersteunden dan weer op wijzen, haha!"

Marie: "Die professionals deden voornamelijk mee om funding te krijgen. 't Is corona voor iedereen, hè."


Ellen: "Deze periode zet ons allemaal voor uitdagingen. Ik doe mijn stage momenteel op afstand. Ik ga aan het einde van mijn stage nooit mijn collega's in real life gezien hebben. Da's raar, want het voelt alsof ik ze wel echt ken."

Janne: "Jij kan je stage tenminste nog doen. Ik zat eigenlijk in Frankrijk om aan mijn eindwerk te werken, maar ik ben terug moeten komen ... Ik heb in deze periode wel slacklining ontdekt! En borduren. Voldoende buiten komen is ook belangrijk."


Fabio: "Ik wandel nu erg veel. Ik gebruik deze periode als herbronning. Perfect om je even te focussen op wat nu echt je essentiële doelen zijn."


Nick: "Ik werk gewoon aan mijn thesis. Maar ik doe ook yoga en ik ga regelmatig lopen. Duolingo is ook tof - nu een taal leren, het is de moment. Of ik speel op mijn ukulele."


Esther: "Ik heb ook net een ukulele gekocht! Zodat ik daarop kan spelen als we op scoutskamp gaan. Want ja, ik blijf hopen op een scoutskamp. En we moeten blijven genieten. Soms weten we het allemaal niet meer goed, en dat is oké. We zitten in hetzelfde schuitje."


Marie: "Ik heb net enkele weken schorten gestikt voor de verzorgers van het rusthuis in de buurt. Je vrijwillig inzetten kan ik iedereen aanraden. Veel mensen zijn bang omdat ze niet weten wat hierna komt. Je hoort overal over het post-coronatijdperk, maar wat er écht zal gebeuren, daar kunnen we enkel naar raden."


Nick: "We moeten proberen om te blijven focussen op het positieve. Even stilstaan, en nadenken over wat je hieruit kan meenemen naar later."


Fabio: "Inderdaad. Door dingen te ondernemen en bij te leren, verruim je niet enkel je horizon. Je hebt ook het gevoel dat je jezelf meer ontwikkelt."



De pitches van onze studenten kan je hier, hier en hier bekijken.

 

Dit artikel werd geschreven voor vanuituwkot.be, een online platform gecreëerd in coronatijden in opdracht van Universiteit Antwerpen.

Ben jij ook creatief bezig in quarantaine? Laat het ons weten!


0 opmerkingen

Comments


bottom of page