top of page

It's OK not to be OK: praten helpt

Loes Van Poecke (studente milieuwetenschap)


"Elke maandag van 19.30 uur tot 21.30 uur is het zover: dan opent onze online praatgroep voor studenten Start To Talk haar deuren. Sinds 2017 zijn we zo'n beetje de dochterorganisatie van BeMSA en komen we maandelijks samen. Voor corona ging het natuurlijk om fysieke bijeenkomsten ... Nu hebben we ons, zoals iedereen, een beetje moeten aanpassen en zitten we op Discord. Onze sessies zijn intussen ook wekelijks in plaats van maandelijks. Maar het concept is hetzelfde gebleven: iedereen kan bij ons terecht, hoe groot of hoe klein je probleem ook lijkt.


Wist je dat 1 op 4 studenten kans maakt op het krijgen van een depressie? Dat is veel te veel. Wij studenten zijn sowieso al een vogel voor de kat, omdat we zoveel zaken moeten combineren. In deze tijd is het voor ons allemaal extra moeilijk. We krijgen veel verantwoordelijkheid en voor sommigen wordt dat allemaal een beetje té veel ... Het is niet erg om dat toe te geven. En het kan zoveel deugd doen als iemand gewoon, zonder oordelen te vellen, naar je luistert.


Wij zijn vandaag meer dan ooit nodig. We bieden geen kant-en-klare oplossingen voor de studenten die aan onze deur komen kloppen. Dat is ook niet nodig. Het is het belangrijkste dat je start met praten wanneer het je te hoog zit, want praten helpt. Niet iedereen heeft een omgeving waar hij of zij bij terecht kan als het je te hoog zit. Het taboe kan ook nog te groot zijn om te doorbreken. En mensen vergeten vaak dat élk probleem kan wegen, ook als je denkt dat het 'maar om iets kleins' gaat.

We willen graag dat onze praatgroep er is voor iedere student. Je kan op de Discord inloggen via een anonieme account. Dan word je aan een klein groepje toegewezen, waar maximum zeven andere studenten aanwezig zijn. Elk groepje wordt bovendien begeleid door twee moderatoren die telkens zijn opgeleid door de studentenpsychologen van UGent. De moderatoren staan daarnaast in contact met andere organisaties om door te verwijzen waar nodig. Je ziet: het is echt een veilige omgeving. De moderatoren spreken jou aan, dus je hoeft niet bang te zijn om je mond open te doen: er wordt naar jou gevraagd. Iedereen mag zijn zegje doen. Niemand wordt gekwetst.


We hopen dat de studenten die dit nodig hebben, hun weg vinden naar de praatgroep. Helemaal mooi zou het zijn als we na deze periode fysieke praatgroepen in alle studentensteden kunnen uitbouwen. En ons streefdoel is uiteraard om het taboe rond mentaal welzijn te doorbreken. It's OK not to be OK.


In deze periode werken we met 14 à 15 mensen samen rond de praatgroep. Daarnaast voel ik me nogal verplicht om me te focussen op mijn thesis. Je mist toch niks, dus je kan ook geen FOMO hebben - handig! Wat ik zo mooi vind aan deze situatie, is dat mensen bij elkaar gebracht worden, zelfs met al die social distancing maatregelen. Mensen schieten in actie om elkaar te helpen. Dat geeft hoop voor de toekomst."


Je kan de praatgroep van Loes vinden via deze link. Je kan ze ook online volgen via Facebook.

 

Dit artikel werd geschreven voor vanuituwkot.be, een online platform gecreëerd in coronatijden in opdracht van Universiteit Antwerpen.

Ben jij ook creatief bezig in quarantaine? Laat het ons weten!


0 opmerkingen

Comments


bottom of page